Fisketillsyn och bevakning

Våra fisketillsyningsmän bär alltid brickan väl synlig.

Våra Fisketillsyningsmän bär alltid brickan väl synlig.

Fisketillsyn

För att hålla ordning kring våra vatten har vi en sektion som enbart arbetar med fisketillsyn och allmän bevakning. Alla personer som är med i denna sektion är också utbildade Fisketillsyningsmän och agerar som av Länstyrelsen utsedda tjänstemän vid våra vatten. Deras ord är lag vad det gäller fisket.

Rent praktiskt betyder detta att du som medlem skall uppvisa medlemskort och den fångst du har för tillsyningsmännen. Detta är inte en kontroll av dig som medlem utan ett steg i arbetet att minimera tjuvfisket som tyvärr förekommer i våra vatten. Hjälper du till med att göra livet lätt för våra tillsyningsmän ser du samtidigt till att göra just ditt klubbvatten lite bättre.

Medlemskortet i fickan

Ditt medlemskort skall, utan undantag, finnas med vid fisket. Har du glömt fiskekortet hemma kan du också glömma bort dagens fiske. Regeln är hård men samtidigt nödvändig då våra fisketillsyningsmän omöjligen kan känna alla medlemmar personligen.

Rapportera vad du ser

Skulle du se något som verkar konstigt när du är ute och fiskar blir vi glada om du tar kontakt med någon fisketillsyningsman. Gör det med en gång, redan ute vid vattnet, för ofta kan någon komma ganska omgående och hjälpa till. Vad skall man då rapportera? Det kan vara så enkelt som att du hittar ett nät i vattnet eller på stranden, det kan vara några som står på land och fiskar på ett lite udda ställe och beter sig konstigt om du närmar dig dem med båten. Bottenmete är nästan utan undantag ett tecken på tjuvfiske (och totalt emot föreningens regler även om det råkar vara en medlem) och skall alltid rapporteras in.

Ro gärna fram till fiskare som du inte känner igen och säg hej. Genom att aktivt hålla kontakten lär vi känna nya medlemmar och skrämmer samtidigt bort tjuvfiskarna. Ro även fram till fiskare i andra båtar eftersom det händer att vissa medlemmar ”lånar” ut båtkoden till kompisar.

Ta med dig skräpet

Periodvis ligger det en hel del skräp runt våra vatten och oftast är det medlemmar som inte orkar ta med sig skräpet hem. Vi arrenderar våra vatten av markägarna runt sjöarna. Sköter vi oss inte kanske de vill säga upp arrendet när det går ut vilket skulle vara en stor förlust då vi oftast har skött sjöarna i många år och det är svårt att hitta nya vatten i vårt område.

Ta med dig skräpet hem, städa upp runt eldstäder och vindskydd även om det inte är du som har skräpat ner. Är det fint när du kommer är chansen mycket större att du också tar med dig ditt skräp hem.

Eldning och naturen

Marken runt sjöarna tillhör som sagt markägarna och det är allemansrätten som gäller. Du får plocka svamp och bär men inte träd. Tar du inte med dig ved får du förlita dig på att vi har ved i våra förråd eller plocka döda grenar och kvistar för att göra upp eld.

Det är absolut förbjudet att såga eller hugga ner levande träd. Även om du tycker att det handlar om gallring och du gör markägaren en tjänst så är det markägarens sak att sköta om sin mark, inte din. Helt döda träd får användas men de är oftast både murkna och fuktiga och därför dåliga som bränsle. Köp en säck ved på bensinstationen om du är lat eller vill göra upp en fin björkvedsbrasa snabbt.

Glöm inte bort att det i Sverige är förbjudet att elda efter mörkrets inbrott. Det kan låta konstigt men anledningen är att människor på håll kan tro att det är en skogsbrand och ringa 112. Rycker brandkåren ut på ett sådant larm är det du som eldar som också får en saftig räkning för utryckningen, vi pratar många tusenlappar. Vill du ändå elda på natten skall du vara medveten om den ekonomiska risken och hålla elden liten och gärna avskärmad ut mot sjön så att andra inte tror att det är skogsbrand på gång.

Ring alltid till Räddningtjänstens telefonsvarare på telefon 0303-655 00 och kontrollera om det råder eldningsförbud. På sommaren ändras det ofta från dag till dag.