GPX- och KML-filer

Inledning

Här hittar du filer som passar för GPS-mottagare, smartphones och surfplattor. Naturligtvis måste du installera ett lämpligt kartprogram i din telefon eller surfplatta innan du kan använda dessa filer. Tips på appar för iPhone och iPad hittar du längre ner på denna sida.

GPX-filerna fungerar i de flesta vanliga GPS-program och navigatorer. KML-filerna fungerar i Google Earth, Google Maps och en del andra fristående kartvisningsprogram.

Har du frågor om hur du skall bära dig åt eller vill lämna tips på andra mjukvaror än de som står upptagna här (vi är speciellt intresserade av Android eftersom vi inte kör det operativsystemet själva) går det fint att lämna en kommentar längst ner på denna sida.

Filer för nedladdning

Ladda hem en GPX-fil om du vill föra över vägbeskrivningen till din GPS eller SmartPhone med en GPS-app installerad. Vill du använda denna rutt i ett eget kartprogram så kan du ladda hem en KML-fil istället som behandlar tracks och waypoints mer sammanhållet.

Både GPX- och KML-filerna som ligger här på hemsidan kan vara äldre än den karta som ligger aktiv på Google Maps. Vill du vara säker på att få den senaste versionen klickar du på knappen ”Google Maps” för att öppna ett nytt fönster där kartan visas i webbläsaren. Nu kan du lägga kartan som en favorit bland dina egna kartor och ladda hem en helt fräsch KML-fil till din dator.

Krokvatten GPX  KML  Google Maps 
Kronsjön GPX  KML   Google Maps 
Lilla Holmevatten GPX  KML  Google Maps 
Lundensjön GPX  KML  Google Maps 
Lysevatten GPX  KML  Google Maps 
Snarsjön GPX  KML  Google Maps 

(Högerklicka på knapparna ovan och välj ”Spara länk som…” om du vill spara ner filerna till din dator.)

Konvertering av kartfiler

Har du en navigator eller något annat program som behöver ett annat filformat än GPX och KML finns det flera bra tjänster på internet där du snabbt kan fixa till nya filer. Här är ett par länkar till tjänster som är gratis och fungerar bra. GPSies är enkel och talar Svenska medan GPS Visualizer är lite mer avancerad och talar Engelska.
GPSies >> GPS Visualizer >>

Överföring av filer

En bra metod för att föra över gps-filer är att man skickar filerna som bifogade filer i ett e-postmeddelande till sig själv och sedan öppnar dem på sin telefon/platta. MotionX GPS och Google Earth är bra exempel på appar som fungerar utmärkt på iPhone och iPad.

iPhone/iPad

Här är en del tips på appar för iPhone och iPad men det finns en hel del andra också så det kan vara bra att kika runt lite så att du hittar just de appar som passar dig bäst. Vi fyller på med fler appar när vi hittar sådana som verkar dugliga.

My Maps Editor är en enkel app som visar Google’s mobila sida i helskärmsläge. Du kommer direkt åt dina olika kartor och kan dessutom editera dem om du har den behörigheten.
My Maps Editor för iPhone/iPad >>
Med Google Earth kan du titta på våra kartor i en enklare tredimensionell miljö.
Google Earth för iPhone/iPad >>
MotionX GPS är en komplett GPS-navigator och klarar av det mesta man kan förvänta sig av en modern navigator. När man importer GPX-filer till MoitionX GPS delar den upp tracks och waypoints vilket kan vara lite rörigt innan man vant sig. Appen ger dig tillgång till betydligt fler kartor än vanligt vilket gör den extra intressant.
MotionX GPS för iPhone >> MotionX GPS HD för iPad >>

Kommentera