Lilla Holmevatten 2014

Fångstrapportering

Från och med 2012 sker all fångstrapportering för Lilla Holmevatten elektroniskt här på hemsidan. Rapportlådan vid sjön kommer att plockas ner under året och innehåller inte längre någon fångstrapport. Rapportera här på hemsidan även om du inte har fått någon fisk så att vi kan göra en uppskattning av hur många fisketillfällen det är i sjön varje år.

Sjön


Se större bild (1920×729 pixel) >>

Lilla Homevatten är en typisk skogstjärn på 1,8 hektar med ett största djup av 12 meter. På sommaren växer en stor del av tjärnen igen men det går bra att fiska under hela säsongen. Tjärnen håller ett bestånd av storvuxen öring och här har du kanske den största chansen att få en öring över 60 centimeter.

Eldstad finns i höjd med ön på tjärnets norra sida, se kartan längre ner på sidan.

Båtar

Det finns en liten båt vid udden på tjärnets norra sida. Denna båt är liten och rank och lämpar sig inte för fiske utan enbart som transportbåt över sjön. Båten ligger upp -och-ned på land med sittbrunnslock, åror och årtullar under båten. Lägg upp den på samma sätt när du lämnar sjön. Vi rekommenderar verkligen att du tar med dig flytringen om du vill komma ut på vattnet och fiska.

Fiskvård

Utsättning av öringyngel skedde senaste i maj 2011 och under 2012 kommer det inte sättas ut någon fisk i sjön. Vi avelsfiskar inte på öringen i denna sjö utan tar en liten del av ynglen från avelsfisket i Lysevatten. Under senare år har vi planterat in lite insekter för att se om det finns förutsättning att etablera en stam av exempelvis sjösandslända i sjön. Hur arbetet med insekter och eventuellt avelsfiske skall ske i framtiden diskuteras under 2012 i fiskvårdsgruppen där Peter och Patrik på bilden ovan håller i tyglarna.

Vägbeskrivning

Parkera vid sidan av den lilla grusvägen till höger mellan Hagen och Bjurhålt, där transformatorstationen står placerad.

När du lämnar parkeringen passerar du över bäcken som förutom öringar innehåller vatten från bland annat Bredvattnet, Lysevatten och Gårdsjön. Fortsätt in i skogen och håll till vänster längs med den gamla vägruinen.

När du kommer till denna sten tar du stigen till höger om stenen och sedan är det bara att klättra upp för berget. Det kan vara ganska halt på sina ställen om det inte är torrt i skogen så ta det lite försiktigt. Det är inte mer än ett par hundra meter upp till sjön från stenen.

Karta

Klicka på de olika markeringarna i kartan här ovan för mer information.

GPS

Ladda hem en GPX-fil om du vill föra över vägbeskrivningen till din GPS eller SmartPhone. Vill du använda denna rutt i ett eget kartprogram så kan du ladda hem en KML-fil istället.

Lilla Holmevatten GPX >> Lilla Holmevatten KML >>

(Högerklicka på knapparna ovan och välj ”Spara som…” om du vill spara ner filerna till din dator.)

Kommentera